ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.81718 BGN | gbp 1 GBP = 2.27607 BGN | chf 1 CHF = 2.00433 BGN |

През април инфлацията в България достигна 14.4%

 

 

 

В деня, в който управляващите трябва да обявят окончателно какви антикризисни мерки предлагат заради растящите цени, националната статистика излезе с данните за инфлацията през  април. Очаквано тя е продължила да пълзи нагоре и достига 14.4% на годишна база.

 

Отчетената стойност вече е на нивата от 2008 г., когато икономиката прегряваше, а малко след това се срина заради Световната финансова криза. Прогнозите на икономистите сега обаче са цените да продължат да растат във всички развити икономики през следващите месеци заради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на големите централни банки.

 

В същото време очакванията за икономиката са тя да забави темпа си на растеж. Подобно на предходните месеци двигател на поскъпването са енергийните източници, транспорта и храните. Спрямо март потребителските цени растат с 2.1%. Измерена през  хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ е сравним с данните на останалите страни от ЕС) инфлацията на годишна база през април също расте и достига 12.1%.

 

Повечето икономически прогнози се изготвят именно на база ХИПЦ и са за средногодишно увеличение на потребителските цени през тази година от над 10%. В същото време към април по данни на НСИ средногодишният ХИПЦ расте с 6.8%, т.е. очакванията са цените да продължат нагоре.   Поскъпва всичко, но най-осезаемо храни, природен газ, горива.

 

С най-голяма тежест в потребителската кошница са храните, а те са нагоре с над 21% през април спрямо същия месец на 2021 г. От тях най-много, подобно на март, растат цените на естествените мазнини - с над 40% (като олиото), зеленчуците и тестените изделия (заради зърното).

 

Цените на енергийните източници също продължават да растат като при природния газ увеличението е със 138%, а при моторните горива - почти 50%. При тях обаче огромните годишни проценти се очаква да се укротят в следващите месеци с изчерпване на базовия ефект. Логично това се отразява и на транспортните услуги като те са нагоре с 28.6% спрямо април 2021 г.

 

Отново горивата стоят в основата на поскъпването и на комуналните услуги с близо 16%. Все още не е ясно какво ще е увеличението на комуналните услуги в средата на годината. Прогнозите доскоро бяха за 20-30% поскъпване на парното, двоен ръст на цената на водата и 5-10% увеличение на цената на тока за битови потребители.

 

Поскъпването ще продължи поне до юли. Икономическите прогнози засега са ръстът на цените да продължи поне до средата на тази година. Водещ двигател на инфлацията са енергийните ресурси като очакванията са след юни цените им да започнат да се успокояват и през 2023 г. да отчетат дори дефлация на фона на спад на цените на петрола и газа на световните пазари.

 

Междувременно през април САЩ отчете лек спад на инфлацията до 8.3% след 8.5% през март, а Федералният резерв вдигна основната лихва с 0.5 пункта с цел ръстът на потребителските цени да започне да се охлажда. ЕЦБ обаче не бърза толкова много, а през април инфлацията в еврозоната продължи да пълзи нагоре и достигна 7.5%. Вече очакванията на пазарите са все пак и Франкфурт да пристъпи към затягане още през юли, а не чак през есента. България е във валутен борд и не може да провежда собствена парична политика и в същото време като малка и отворена икономика лесно „внася” инфлационните процеси отвън.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 18 Май 2022, 10:43

Прочетено: 147 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Намерете ни във Фейсбук